Muistattehan, että uusi kalastuslaki astuu voimaan 1. tammikuuta 2016. Jatkossa yksi lupa oikeuttaa kalastamaan lähes koko maassa, kun valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. Uudistuksessa myös silakan litkaamisesta tuli jokamiehenoikeus. Lue maksuista lisää www.vapaa-ajankalastaja.fi.
Kalojen pyyntimittoihin ja rauhoitusaikoihin tuli myös paljon muutoksia.

Kalastonhoitomaksu

18-64 -vuotias, joka harrastaa muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista. Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista. Uusi kalastonhoitomaksu yhdistää vanhan kalastuksenhoitomaksun ja kalastusläänikohtaiset viehekalastusmaksut. Kalastonhoitomaksu on 39 euroa/kalenterivuosi tai 12 euroa/7 vuorokautta tai 5 euroa/ vuorokausi.

 

Maksaminen ja rekisteröinti

1. Verkkokauppa  Eräluvat.fi
Kirjaudu Eräluvat-verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Rekisteröitymisen yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Tositteen voit tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteellesi.   

2. Puhelinpalvelu 020 69 2424 (arkisin 8-16)
Soita palvelunumeroon, jossa voit kertoa nimesi, yhteystietosi ja syntymäaikasi. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.

3. Palvelutiskit: Metsähallituksen luontokeskukset, R-kioskit 
Rekisteröitymisen ja kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa tai R-kioskissa. Tällöin voit hoitaa rekisteröinnin ja maksun sekä saada tositteen kalastonhoitomaksusta heti mukaasi.

Rekisteröidy

Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Sen avulla kerätään aiempaa tarkempaa tietoa kalastuksesta. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa.
R
ekisteriin voit kirjautua maksun yhteydessä internetissä, puhelimitse tai palvelupisteissä.
Koska kaikkien kalastajien tulee lain mukaan rekisteröityä maksun yhteydessä, kalastonhoitomaksua ei enää voi maksaa suoraan tilisiirtona.

Kuitti toimii kalastuskorttina

Uuden kalastuslain (81 §) mukaan kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta toimii todistuksena valvojalle. Tositteena kalastonhoitomaksun suorittamisesta voi tallentaa kuitin joko paperisena tai sähköisenä. Jos rekisteröidyt ja maksat puhelinpalvelun kautta tai palvelupisteessä, saat paperisen tositteen. Jos rekisteröidyt ja maksat Eräluvat-verkkokaupassa, voit itse tulostaa maksusta paperisen tositteen tai tallentaa tositteen tietokoneelle tai mobiililaitteeseen.

Kalastonhoitomaksu on sijoitus kalavesiin

Kun maksat kalastonhoitomaksun, varmistat kalakantojen hoidon. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan siis kalavesiä ja kalastoa. Kalastuslain (82 §) mukaan maksamallasi kalastonhoitomaksulla kustannetaan lisäksi mm. valvontaa, kalastusalueiden työtä, neuvontaa, korvauksia vesialueiden omistajille ja maksun keruusta aiheutuvia kustannuksia.