Hei!
Olen seurannut Oulujoen kalastusta jo vuosikymmenten ajan ja olen pannut huolella merkille alati vähenevän jokikalastuksen.
Varsinkin nyt kun Oulun Energian hallinnoima Merikosken kalatie on toiminut jo vuodesta 2004 ja sitä myöten jokeen on noussut paljon pyyntikuntoista merikalaa.Arviolta näiden vuosien aikana on jokeen noussut yli 6500 kpl merilohta,useita satoja meritaimenia,sekä muita kaloja lukematon määrä.
Ennätys tuli vuonna 2018 jolloin kalatien laskimen mukaan jokeen nousi 1695 lohta ja 256 taimenta.
Koska kalat ei pääse nousemaan Montan voimalasta ylöspäin ja rakenteilla oleva lohenkiinniottolaitteisto Montassa ei ole vielä toimintakunnossa, jäävät lohet ja taimenet pyörimään Montan alapuoliseen vesistöön ja kuolevat talven aikana joenpohjaan.
Oulujoen lohen nousuparvet ovat aina nousseet hyvin myöhään kesällä, tästä todisteena on 1926 ilmestyneen W.S.Kerttulan kertomus LOHESTUKSESTA MERIKOSKESSA, jossa hän mainitsee silloinkin pääasiallisen lohen nousun tapahtuneen kesäkuunlopulta jopa syyskuun ja osin myös lokakuun puolella.
Kalatien päivyreistä myös voi saman asian todistaa onhan suurimmat nousumäärät elo-syyskuun aikana.
Koska kalastuslain syysrauhoitus astuu voimaan 01.09. ja estää lohen ja taimenen kalastuksen, esitän että haettaisiin ELY keskuksesta rauhoituksen poistoa Merikosken padon ja Montanvoimalan rauhoitusalueen  lähes 40 kilometrin väliselle pääuomalle. Rauhoituksen poisto koskisi vain viehekalastusta ja samalla voisi lohen ja taimenen alamitta olla sama kuin Torniojoella Lohi 50 cm Taimen 40 cm.
Samalla voisi vesialueiden omistajat ja kalastusoikeuden hallinoitsijat kehittää yhteisen viehekalastusluvan ko. alueelle.
Samalla jokialueelle voisi kehittää kalastusmatkailu tarjontaa omatoimisille kalastajille välinevuokrausta ja myös opastettuja lohestusmatkoja.
Yhteinen esitys rauhoitusajan muuttamisesta olisi mielestäni ajankohtainen ja hakemuksen tekeminen asianomaisten puolesta paikallaan.

Virkistyskalastus terveisin
Martti Knuutinen
SVKn Pohjois Pohjanmaan piirin edustaja Oulujoen ja merialueen kalatalouslaueen hallitus.
Muhoksen Virkistyskalstajien kunniajäsen.
Puh. 040 – 5457380 mail:Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.